Alex van Heusden

Alex van Heusden studeerde filosofie in Nijmegen en theologie in Amsterdam. Van 1974 tot 1980 behoorde hij tot de orde der jezuïeten. Hij heeft zich toegelegd op bijbelwetenschappenjudaica en de geschiedenis van het vroege christendom. Als studentassistent van de vakgroep bijbelwetenschappen van de Katholieke Theologische Universiteit Amsterdam vond hij leermeesters in de nieuwtestamentici Ben Hemelsoet en Wim Weren. Rabbijn Yehuda Aschkenasy was de eerste die hem wegwijs maakte in oude rabbijnse en andere joodse bronnen. Politieke bijbellezing leerde hij voornamelijk van Ton Veerkamp.

Sinds 1997 werkt hij als studiesecretaris en vaste uitlegger mee aan het project ‘De hele bijbel gelezen en uitgelegd’. Met Huub Oosterhuis vertaalde hij de bijbelboekenGenesis, Exodus, Numeri en Het evangelie van Lukas. In 2002 kwam hij als studiesecretaris in dienst van Stichting Leerhuis & Liturgie, sinds 2011 is hij in dienst van De Nieuwe Liefde. 

 Alex van Heusden was achtereenvolgens redacteur van Werkschrift en van Roodkoper en eindredacteur van Nieuwe Liefde magazine. Ook is hij verbonden aan het liturgisch team van de Ekklesia Amsterdam. Hij verzorgt leerhuizen en voordrachten, in De Nieuwe Liefde en op vele plaatsen in het land, in Vlaanderen en in Duitsland. Van zijn hand verschenen artikelen in verschillende periodieken, onder andere in Werkschrift, Roodkoper, Nieuwe Liefde magazine en Ekklesia Maandbrief. 

Alex van Heusden

(1956) lid van het liturgisch team sinds 1986