Deze website maakt gebruik van cookies.
Om het gebruiksgemak van onze website te verbeteren maakt de website van de Ekklesia Amsterdam gebruik van Google Analytics. Google verzamelt gegevens, ook buiten de website van de Ekklesia Amsterdam. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hier toestemming voor.
Ik heb het
gelezen
zo 25.09.2016 » 11:00 » de Rode Hoed

Ekklesia Amsterdam

Wekelijkse bijeenkomst in de Rode Hoed. Thema: 'Onbetamelijke theologie'. Hiervan heeft u misschien nog niet eerder gehoord, maar Janneke Stegeman, Theologe des Vaderlands, zal zondag in haar toespraak uitleggen wat dat is. Een voorproefje:
 
De ontmoeting tussen Jezus een een Samaritaanse vrouw is een grensoverschrijdend treffen. Het verhaal speelt met wat wel en niet betamelijk werd geacht voor een Judese man uit het jaar 0: een Jood doorkruist Samaritaans gebied - onbetamelijk. Hij die water van een Samaritaanse zou aannemen: mag niet. Vrouw en man samen bij een bron op het heetst en stilst van de dag: op z'n best bedenkelijk. 
 
Onze ideeën over betamelijkheid zijn anders. In 21e eeuwse ogen overschrijdt Jezus eerder een grens van fatsoen door de Samaritaanse te confronteren met haar omgang met mannen ("vijf mannen heb je gehad en die je nu hebt, is je man niet"). 
 
Onbetamelijke theologie wil niet iedereen onbetamelijk, of juist betamelijk maken, maar vraagt zich af: wie raken er bekneld vanwege ideeën over wat betamelijk is en wat niet? En wat is dan bevrijding - want daar gaat het om in het Grote Verhaal dat we doorvertellen.
 
In de kinderkring gaat het, in verband met de Week tegen het Pesten, dit keer over 'Pesten'. Voor de kleinsten is er zoals altijd een crèche.
Horace Pippin, Christ and the Woman of Samaria (1940)

Loop binnen

Reserveren niet nodig

Ga je mee
Delen op Facebook of Twitter
deNes Strangelove