Deze website maakt gebruik van cookies.
Om het gebruiksgemak van onze website te verbeteren maakt de website van de Ekklesia Amsterdam gebruik van Google Analytics. Google verzamelt gegevens, ook buiten de website van de Ekklesia Amsterdam. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hier toestemming voor.
Ik heb het
gelezen

Prekenarchief

Zoek in het prekenarchief:
Pagina: 1 | 2 | 3 | 4 | volgende | 499 items

15 Apr 2019
Genesis 25:24-26 en 28:10-19
Alex van Heusden
Ik zal jou behoeden
Dopen is zegenen met water. Dopen is zeggen: ‘Welkom in deze wereld, onder de mensen.’ En hopen dat je kinderen licht mogen vinden. Dat ze nooit hoeven te vluchten. Dat ze leren openstaan voor andere mensen - ook als die er een beetje anders uitzien en een beetje anders leven en een beetje anders denken.
orde van dienst
toespraak
07 Apr 2019
Keizer Constantijn
Bart-Jan van Gaart
De stad 5: Constantinopel
Wij zijn wie we zijn, mensen die staan op de schouders van heel veel denken. Wij hoeven niet te kiezen. Wij hoeven niet toe- of af te wijzen. En zo kunnen we tenslotte Paulus weer het woord geven als hij schrijft in zijn brief aan de Thessalonicenzen: ‘Onderzoek alles, behoud het goede en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet’ (1 Thessalonicenzen 5:21).
orde van dienst
toespraak
31 Mar 2019
Een verhaal van liefde en duisternis van Amos Oz
Kees Kok
De stad 4: Jeruzalem
Ook voor veel niet-Joden, christenen en moslims, staat ‘Jeruzalem’, zo niet het aardse, dan wel het hemelse Jeruzalem, symbool voor het grote, wereldwijde verlangen naar een, naar dé stad van de vrede die overal voor onze ogen steeds verder weg lijkt te wijken.
orde van dienst
toespraak
24 Mar 2019
Ezechiël 4: 1-4.7-17
Mirjam Rigterink
De stad 3: Babel
Als het zo is dat we willen leren schrijven aan gedeelde verhalen, en als het zo is dat we daarvoor eerst elkaars verhalen moeten horen en proberen die zo goed mogelijk te verstaan, ook de verhalen die ver van ons af staan - als dat zo is, dan moeten we die verhalen opzoeken. En dan moet ik mijn kinderen meenemen en hun leren verder te kijken dan hun neus lang is.
orde van dienst
toespraak
17 Mar 2019
Genesis 10:1.6-12; 11:1-9
Alex van Heusden
De stad 2: Ninive Babel en Sodom
Steden en metropolen, nu én vroeger, zijn dynamisch, chaotisch en nauwelijks in de hand te houden. Alles draait om samenwerking tussen mensen die vreemden zijn voor elkaar en daar ordening in aanbrengen, goede orde. Zo groeien er nieuwe verbanden van samenleven en samenwerken, buiten de traditionele trits van familie, clan en stam om.
orde van dienst
toespraak
10 Mar 2019
Psalm 147
Alex van Ligten
De stad I
Steden zijn niet alleen maar mooi. Ze zijn ook vies, ongezond - en er zijn altijd te veel toeristen. Het zijn ook altijd machtsconcentraties, er is voortdurend strijd om wie het er voor het zeggen heeft.
orde van dienst
toespraak
03 Mar 2019
Augustinus belijdenissen boek VIII
Paul van Tongeren
Dat ik wilde (wat ik wilde)
Een van de moeilijkste dingen die we waarschijnlijk moeten leren is: helpen op de hulpeloze manier van luisteren. Luisteren naar problemen waarvan we weten dat we ze niet kunnen oplossen. We kunnen het lijden niet wegnemen, we kunnen de gebeurtenissen waarover mensen rouwen niet ongedaan maken, we kunnen de kracht die ze ooit hadden niet teruggeven.
orde van dienst
toespraak
17 Feb 2019
Jesaja 28:14-19
Alex van Heusden
God beschikt?
'God' is in toenemende mate een vraagteken geworden of zelfs helemaal uitgewist - uit een deel van het collectieve geheugen verbannen. Doodverklaarde, uitgekauwde mythe. Maar niet verdwenen is de vraag wie wij zijn, ik en jij, persoonlijk en collectief, wij mensen.
orde van dienst
toespraak
10 Feb 2019
Psalm 131 en Jezus en de kinderen
Mirjam Rigterink
De ogen van een kind
Ik wil geloven dat het waar is, dat niets onmogelijk is, dat zachte krachten het winnen - en nog zo van die dingen waarover we zingen. Ik kies dit te geloven. En dus probeer ik zo eerlijk mogelijk in de spiegel te kijken en mezelf de vraag stellen: wat kan ik doen?
orde van dienst
toespraak
03 Feb 2019
Genesis 6:1-3/6:5-7/8:21-22 en Openbaring 21:1-6
Bart-Jan van Gaart
Mens waartoe
Het aanvaarden van leegte en vervreemding, het in de ogen kijken van de angst voor dit beest, zou wel eens een veel betere manier kunnen zijn om dat beest te temmen dan onze angst te bestrijden met geluksproducten. 
orde van dienst
toespraak
deNes Strangelove