Deze website maakt gebruik van cookies.
Om het gebruiksgemak van onze website te verbeteren maakt de website van de Ekklesia Amsterdam gebruik van Google Analytics. Google verzamelt gegevens, ook buiten de website van de Ekklesia Amsterdam. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hier toestemming voor.
Ik heb het
gelezen

Prekenarchief

Zoek in het prekenarchief:
Pagina: 1 | 2 | 3 | 4 | volgende | 471 items

07 Okt 2018
Genesis 22:1-19
Mounir Samuel
Mijn God is groter! (Driestromenland 2/3)
Het omstreden verhaal van Abraham (of Ibrahim) en het offer van zijn zoon wordt gelezen. Ik zal mijn persoonlijke reis delen waarin ik weinig heilige huisjes overeind laat, God ontmoet ver voorbij de grenzen van religie, de islam en christendom met elkaar verbind, maar vooral laat zien hoe ik telkens opnieuw moest leren loslaten om juist dat te vinden wat er toe doet.
 
10 oktober 2018 - Mounir Samuel 
 
 
 
 
30 Sep 2018
Genesis 21:1-21
Alex van Heusden
Driestromenland (1/3)
‘Abrahamitische religies’ worden ze wel genoemd, Jodendom, christendom en islam. Ze hebben in Abraham een gemeenschappelijke oorsprong, die drie van Driestromenland, ze zijn aan elkaar verwant, familie als het ware, zusjes of broertjes of neefjes - Kwik, Kwek en Kwak. Maar zo eenvoudig ligt het niet, ze zijn alle drie geboren uit complexe historische processen vol conflicten en veel vergoten bloed.
orde van dienst
toespraak
23 Sep 2018
1 Korintiërs 12:4-8.13-22.27
Mirjam Rigterink
Over gemeenschap
Een huis van gemeenschap. Ekklesia - noemen we onszelf. Daar zit het Griekse werkwoord kaleô in, roepen. Ek-kaleô: uit-roepen, in de zin van: iemand ergens uit roepen. Of: iemand oproepen, iemand uitnodigen. Waaruit worden wij dan weggeroepen? En waartoe opgeroepen?
 
23 september 2018 - Mirjam Rigterink
 
 
orde van dienst
toespraak
16 Sep 2018
Handelingen 17:16-34
Alex van Ligten
Een onbekende god
Meten is weten en onbekend maakt onbemind. Het staat wel mooi en het is natuurlijk meer dan terecht als je toegeeft dat je iets niet weet, maar juist bij de zaken van godsdienst en geloof moet je daar niet meteen mee komen. Anders lijkt het erop of je je verstand al bij voorbaat uitschakelt. Eerst kijken hoever je komt met weten en kennen, en dan vaststellen waar het ongeveer stokt.
orde van dienst
toespraak
09 Sep 2018
Augustinus – Over de Drie-eenheid I,2,4-I,3,5
Bart-Jan van Gaart
Zonder liefde ben je nergens
De vraag zou moeten zijn ‘wie bevrijdt ons van de hysterie’ want de mondiale ontwikkelingen zijn in belangrijke mate wat ze zijn en laten zich niet tegenhouden. Je kunt een rivier omleiden, kanaliseren, een dam opwerpen om het water wat langer vast te houden, maar droogleggen kun je hem niet.
orde van dienst
toespraak
29 Jul 2018
Prediker
Alex van Ligten
Midzomerdienst
Qohelet is een wijze leermeester in Israël. Hij zegt dingen waar je het zonder meer van harte mee eens kunt zijn, maar wisselt ze af met uitspraken die om tegenspraak vragen.
orde van dienst
toespraak
11 Jun 2018
Matteüs 15:21-28
Mirjam Rigterink
Ontmoeting
Ik wens ons een stad waarin we elkaar ontmoeten. Waarin we ons, met vallen en opstaan, heen weten te worstelen door ons ongemak met wat ons vreemd is. Door onze angst voor wie we niet kennen.
orde van dienst
toespraak
03 Jun 2018
Psalm 127 en 128 vrij
Huub Oosterhuis
Geboren zijn is vreemd geluk
Ik denk dat velen van ons hier op zondag bij elkaar komen om tegenwicht en tegenstem te vinden, innerlijke tegenkracht te vinden bij elkaar, en om deel te krijgen aan het grote bijbelse verhaal, dat soms boven alle verwikkelingen uit doorbreekt naar een visionair moment van eenvoud, eenvoudige liefde.
orde van dienst
toespraak
27 Mei 2018
Psalm 60-61 vrij
Colet van der Ven
Onzichtbare levens

De toespraak behelst het verhaal over Onzichtbare levens, het boek van fotograaf Adriaan Backer en Colet van der Ven over mensen aan de rand van de samenleving die extra gestigmatiseerd worden vanwege hiv of aids.
 
orde van dienst
toespraak
20 Mei 2018
Handelingen 2:1-4 41-47
Kees Kok
Pinksteren
Wie verlangt niet naar wijsheid, goede raad, zuivere, menselijke maat en troost in deze tijden van onwijsheid, radeloosheid, van mateloze welvaart die maar meestijgt met de zeespiegel, en bij alle wereldleed?
orde van dienst
toespraak
deNes Strangelove