Deze website maakt gebruik van cookies.
Om het gebruiksgemak van onze website te verbeteren maakt de website van de Ekklesia Amsterdam gebruik van Google Analytics. Google verzamelt gegevens, ook buiten de website van de Ekklesia Amsterdam. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hier toestemming voor.
Ik heb het
gelezen

Prekenarchief

Zoek in het prekenarchief:
Pagina: 1 | 2 | 3 | 4 | volgende | 449 items

11 Feb 2018
Exodus 32: 1-8. 19-24
Colet van der Ven
Het gouden kalf
Geld, hebzucht, een perfect uiterlijk, seks, macht, verslaving. Die menselijke natuur die ons terug duwt naar de vleespotten, weg van de woestijn van beproevingen, weg van de weg naar de vrijheid. Terug in slavernij, naar het schijnbaar veilige houvast, de vreugdeloze, perspectiefloze zekerheid.
 
orde van dienst
lees de toespraak
04 Feb 2018
Johannes 21: 12-17
Joost Baars
Van wie is het Woord
Van wie is het woord? Wie is zo hebzuchtig zich het woord toe te eigenen als een onvervreemdbaar bezit in het opiniecircus waarin wij leven? Hoe praten we met elkaar?
orde van dienst
lees de toespraak
28 Jan 2018
Lukas 4: 1-13
Alex van Heusden
Beproevingen
De Thora leert: als mensen delen met elkaar, is er brood genoeg voor iedereen en hoeft niemand gebrek te lijden. Wij mensen kunnen dat voor elkaar krijgen, kunnen leren delen. Er is geen wonder voor nodig om te zorgen dat wereldwijd geen mens nog sterft van de honger.
orde van dienst
toespraak
21 Jan 2018
Lukas 7: 18-20
Alex van Ligten
Die komen zou..
Over macht gaat het, machtsmisbruik en machteloosheid. Het evangelie is ervan doortrokken. Lukas spreidt een even grote hekel ten toon als het gaat over koningen en heerschappen die heerschappij voeren als in alle bijbelboeken vóór hem gebeurt. 
orde van dienst
lees de toespraak
14 Jan 2018
Lucas 2:22-40
Kees Kok
Weefsels van verhalen
De bijbel is geen geschiedenisboek, al wordt hij door velen nog steeds zo gelezen, als een feitenrelaas. Het is literatuur, een weefsel van verhalen, één Groot Verhaal. Goede literatuur bestaat bij de gratie van de herkenning - dat wij onszelf er al lezend in terugvinden.
orde van dienst
lees de toespraak
07 Jan 2018
Lukas 8: 40-56
Huub Oosterhuis
Voorbeden
Wij komen hier om vertroosting te vinden. Ik weet niet wat ieder van ons overkomt, overkomen is, overkomen zal. Niets weten we. Maar we komen ook om ‘vertroosting bij voorbaat’: dat wij staande blijven in de beproeving.
orde van dienst
toespraak
24 Dec 2017
Bettine Siertsema
De avond voor Kerstmis 2017
'De wereld buitensluiten, dat is niet wat wij willen en mogen doen, thuis niet en in de kerk niet.'
orde van dienst
toespraak
17 Dec 2017
Spreuken 8:22 in de Statenvertaling van 1637
Huub Oosterhuis
De moeder van Jezus
Wij scheppen de mythe van het meisje Thora én van de koningin des hemels die de maan bestiert en de loop der sterren ten goede leidt - wij kunnen niet zonder, blijkbaar, zomin als wij zonder sportheldinnen kunnen en zingende sterren.
orde van dienst
lees de toespraak
10 Dec 2017
midrasj bij Jesaja 53
Kees Kok
De Messias en het licht
Al die heilige, hele, onverdeelde mensen van alle tijden, religies en culturen vormen samen het contragewicht, de tegenbeweging tegen het kwaad.
 
orde van dienst
lees de toespraak
03 Dec 2017
Amos 5: 21-27
Arjan Vliegenthart
Profeten van nu: armoede
De profeet Amos leert ons dat het erop aankomt op te komen voor armen. Wie zich verliest in de spirituele zaken van het leven, maar de armen niet ziet en geen recht doet, verliest het contact met waarom het gaat in het leven, of zoals je wilt: om Wie het gaat.
 
orde van dienst
lees de toespraak
deNes Strangelove