Deze website maakt gebruik van cookies.
Om het gebruiksgemak van onze website te verbeteren maakt de website van de Ekklesia Amsterdam gebruik van Google Analytics. Google verzamelt gegevens, ook buiten de website van de Ekklesia Amsterdam. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hier toestemming voor.
Ik heb het
gelezen

Prekenarchief

Zoek in het prekenarchief:
Pagina: 1 | 2 | 3 | 4 | volgende | 466 items

29 Jul 2018
Prediker
Alex van Ligten
Midzomerdienst
Qohelet is een wijze leermeester in Israël. Hij zegt dingen waar je het zonder meer van harte mee eens kunt zijn, maar wisselt ze af met uitspraken die om tegenspraak vragen.
orde van dienst
toespraak
11 Jun 2018
MatteĆ¼s 15:21-28
Mirjam Rigterink
Ontmoeting
Ik wens ons een stad waarin we elkaar ontmoeten. Waarin we ons, met vallen en opstaan, heen weten te worstelen door ons ongemak met wat ons vreemd is. Door onze angst voor wie we niet kennen.
orde van dienst
toespraak
03 Jun 2018
Psalm 127 en 128 vrij
Huub Oosterhuis
Geboren zijn is vreemd geluk
Ik denk dat velen van ons hier op zondag bij elkaar komen om tegenwicht en tegenstem te vinden, innerlijke tegenkracht te vinden bij elkaar, en om deel te krijgen aan het grote bijbelse verhaal, dat soms boven alle verwikkelingen uit doorbreekt naar een visionair moment van eenvoud, eenvoudige liefde.
orde van dienst
toespraak
27 Mei 2018
Psalm 60-61 vrij
Colet van der Ven
Onzichtbare levens

De toespraak behelst het verhaal over Onzichtbare levens, het boek van fotograaf Adriaan Backer en Colet van der Ven over mensen aan de rand van de samenleving die extra gestigmatiseerd worden vanwege hiv of aids.
 
orde van dienst
toespraak
20 Mei 2018
Handelingen 2:1-4 41-47
Kees Kok
Pinksteren
Wie verlangt niet naar wijsheid, goede raad, zuivere, menselijke maat en troost in deze tijden van onwijsheid, radeloosheid, van mateloze welvaart die maar meestijgt met de zeespiegel, en bij alle wereldleed?
orde van dienst
toespraak
13 Mei 2018
Lied der liederen
Alex van Ligten
In geuren en kleuren
Alle tegenstand en tegenwerking van de religieuze officials heeft niet kunnen verhinderen dat in de synagoge juist het Hooglied dé vaste lezing werd op het belangrijkste feest van zowel Joden als christenen: Pesach, Pasen. 
orde van dienst
toespraak
06 Mei 2018
Exodus 1:8-22
Bram Grandia
Geef vrijheid door: verzet
De mens heeft een eigen verantwoordelijkheid. Gehoorzaamheid hangt in de bijbel altijd samen met recht doen. Ontzag hebben voor de God van het leven, betekent ‘nee’ zeggen tegen de machten van de dood.
orde van dienst
lees de toespraak
29 Apr 2018
Genesis 11: 1-9
Mark Wildschut
De toren van Babel
We bouwen aan de toren van Babel, en die is al vele malen hoger dan die van drie millennia geleden op de vlakte van Sinear. Daaraan geven we onze beste krachten. Op die weg zullen we voortgaan, naar beste kunnen, naar beste weten.
orde van dienst
lees de toespraak
24 Apr 2018
Genesis 29: 1-11
Alex van Heusden
Jakob verhief zijn voeten
Als vertaler van bijbelteksten sta je in een traditie van eeuwen en eeuwen. Daar hoef je niet beduusd van te raken, het stemt wel tot nederigheid. Want je weet: elke vertaling, ook die van jou, is een voorlopige.
orde van dienst
lees de toespraak
15 Apr 2018
Jeremia 18: 11-17
Colet van der Ven
De aarde wankelt
De mogelijkheid om de wereld, jezelf, tot een betere woonplaats te maken, dient zich zonder ophouden aan. We kunnen elk moment opnieuw beginnen.
deNes Strangelove