Deze website maakt gebruik van cookies.
Om het gebruiksgemak van onze website te verbeteren maakt de website van de Ekklesia Amsterdam gebruik van Google Analytics. Google verzamelt gegevens, ook buiten de website van de Ekklesia Amsterdam. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hier toestemming voor.
Ik heb het
gelezen

Prekenarchief

Zoek in het prekenarchief:
Pagina: 1 | 2 | 3 | 4 | volgende | 458 items

24 Apr 2018
Genesis 29: 1-11
Alex van Heusden
Jakob verhief zijn voeten
Als vertaler van bijbelteksten sta je in een traditie van eeuwen en eeuwen. Daar hoef je niet beduusd van te raken, het stemt wel tot nederigheid. Want je weet: elke vertaling, ook die van jou, is een voorlopige.
orde van dienst
lees de toespraak
15 Apr 2018
Jeremia 18: 11-17
Colet van der Ven
De aarde wankelt
De mogelijkheid om de wereld, jezelf, tot een betere woonplaats te maken, dient zich zonder ophouden aan. We kunnen elk moment opnieuw beginnen.
08 Apr 2018
Lukas 24: 13-35
Kees Kok
Niet hier is hij
Altijd dreigt de desillusie, de resignatie, de capitulatie. En is dat niet precies de reden waarom wij van week tot week bijeenkomen om ons te laten ompraten en bijpraten, om onze slome harten te laten reactiveren en het brood te breken, als ritueel van solidariteit?
orde van dienst
lees de toespraak
01 Apr 2018
Psalm 136 vrij
Alex van Ligten
Pasen
Het is dag een, elke week weer, eigenlijk is elke dag de eerste. Je angsten zullen verdwijnen. Je komt uit de diepte. Wat zwak is, is in wezen krachtig. De laatste wordt de eerste, wat arrogant hoog gezeten is wordt neergehaald, de dove zal horen, de blinde ziet, de steppe zal bloeien, de dode leeft.
orde van dienst
lees de toespraak
25 Mar 2018
Alex van Heusden in gesprek met Mirjam Rigterink en Bart-Jan van Gaart
Nieuwe dag. Nieuwe tijd
Twee nieuwe leden van het liturgisch team stelden zich aan ons voor: Mirjam Rigterink en Bart-Jan van Gaart in de vorm van een gesprek, waarbij Alex van Heusden hen enkele vragen stelde.
 
orde van dienst
18 Mar 2018
Psalm 18 vrij
Alex van Ligten
Onder de Wereld
Er gebeuren onvergeeflijke dingen, en er zijn zaken die alleen te vergeven zijn door de direct getroffenen, niet door gelovige zielen die hun zinnen laten beginnen met: ‘Maar je moet toch...’
 
orde van dienst
lees de toespraak
11 Mar 2018
Deuteronomium 4: 9-20
Kees Kok
De harmonie der sferen
Hoe bewaak je je ziel? Door de woorden over wat goed is en wat slecht, wat tot leven strekt en wat naar de dood leidt, in je hart te bewaren, ze niet kwijt te raken, ze door te geven aan je kinderen.
orde van dienst
lees de toespraak
04 Mar 2018
René ten Bos
Profeten van nu: over klimaatverandering
In de serie ‘Profeten van nu’ sprak René ten Bos, Denker des Vaderlands, over de betekenis van religie en het denken over God in relatie tot ecologie en klimaatverandering. Nu te beluisteren.
volgorde van dienst
25 Feb 2018
Mattëus 22: 15-22
Bettine Siertsema
'Geef aan de keizer wat van de keizer is' - Tussen realisme en utopie
Wij lijden niet onder de onderdrukking van een wreed regime, maar wel hebben we soms het gevoel vast te zitten in een systeem dat we niet willen, maar waar we ons niet aan kunnen onttrekken.
orde van dienst
lees de toespraak
11 Feb 2018
Exodus 32: 1-8. 19-24
Colet van der Ven
Het gouden kalf
Geld, hebzucht, een perfect uiterlijk, seks, macht, verslaving. Die menselijke natuur die ons terug duwt naar de vleespotten, weg van de woestijn van beproevingen, weg van de weg naar de vrijheid. Terug in slavernij, naar het schijnbaar veilige houvast, de vreugdeloze, perspectiefloze zekerheid.
 
orde van dienst
lees de toespraak
deNes Strangelove