Deze website maakt gebruik van cookies.
Om het gebruiksgemak van onze website te verbeteren maakt de website van de Ekklesia Amsterdam gebruik van Google Analytics. Google verzamelt gegevens, ook buiten de website van de Ekklesia Amsterdam. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hier toestemming voor.
Ik heb het
gelezen

Prekenarchief

Zoek in het prekenarchief:
Pagina: 1 | 2 | 3 | 4 | volgende | 479 items

02 Dec 2018
Exodus 2:23-25
Huub Oosterhuis
De dood van Mozes
Dat volstrekte visioen van een goed wijd land, een nieuwe wereld, dat is alleen te dragen, dat kan alleen geloofwaardig worden uitgesproken, als je er volstrekt op vertrouwd dat de God van dit visioen bij jouw mond zal zijn, of in een ander bijbels beeld: dat zijn geest je niet zal verlaten.
orde van dienst
toespraak
25 Nov 2018
Exodus 39:22-32
Alex van Ligten
Handen en voeten
In de woestijn, waarin de bevrijdingsbeweging zich bevindt, wordt de schoonheid zichtbaar gemaakt die ons te wachten staat.’ Die woestijn is deze wereld waarin wij leven. En we hopen en verlangen op onze beste momenten naar iets beters, we willen geen vrede sluiten met het bestaande, want deze bestaande orde is wanorde.
orde van dienst
toespraak
18 Nov 2018
Voorlezing Psalm 88 vrij
Geeske Hovingh
Zonder papieren
Op al die plekken waar recht gedaan wordt, of je nu bekend bent of vreemd, met of zonder papieren, hier of thuis – op al die plekken gebeurt God. Daar komt Hij tevoorschijn als het eerste licht van de morgen.
orde van dienst
toespraak
11 Nov 2018
Jakobus 1:19-27
Colet van der Ven
Moed
Moed wordt vaak ten onrechte geassocieerd met vrij zijn van angst, maar moed is juist de confrontatie aangaan met de angst - voor pijn, afwijzing, intimidatie, tegenslag, ontberingen - om het geweten te volgen.
orde van dienst
toespraak
04 Nov 2018
Lukas 9:11-17
Huub Oosterhuis
Allerzielen
Onze levens zijn vol anderen, vaak te veel - niet bij te houden. Ongezochte contacten die soms intens worden, plotselinge vriendschappen, langzame of plotselinge vervreemdingen. Je ontmoet een man, een vrouw. Je bent geboeid - maar het komt er niet van elkaar te leren kennen: een vluchtige aanraking, een dagdroom; het dendert verder, het leven, alles, hét.
orde van dienst
toespraak
28 Okt 2018
Psalm 73
Gerard Swüste
Meerstemmige psalmen (5/5 Driestromenland)
Psalm 73 zingt voor ons dat het goed is om de werkelijkheid te zien. Om je inderdaad af te vragen of het ooit goed komt, om maar even te denken dat we aan de rand van de afgrond staan. Dat is het bewijs dat je goed gekeken hebt.
orde van dienst
toespraak
21 Okt 2018
Genesis 13:1-12
Menno ten Brink
Licht voor onze ogen (Driestromenland 4/5)
orde van dienst
14 Okt 2018
Psalm 153 (van Enis Odaci)
Enis Odaci
Ver weg dichtbij (Driestromenland 3/5)
De interreligieuze dialoog is echter meestal ook een hele veilige, saaie dialoog. Heikele onderwerpen worden vermeden. Niks mis mee natuurlijk. Maar leren we de ander op deze manier eigenlijk wel goed kennen? Als we ons hart niet laten spreken, kunnen we dan ook elkaar wel echt ontmoeten?
 
18 oktober 2018 - Enis Odaci 
orde van dienst
toespraak
07 Okt 2018
Genesis 22:1-19
Mounir Samuel
Mijn God is groter! (Driestromenland 2/5)
Het omstreden verhaal van Abraham (of Ibrahim) en het offer van zijn zoon wordt gelezen. Ik zal mijn persoonlijke reis delen waarin ik weinig heilige huisjes overeind laat, God ontmoet ver voorbij de grenzen van religie, de islam en christendom met elkaar verbind, maar vooral laat zien hoe ik telkens opnieuw moest leren loslaten om juist dat te vinden wat er toe doet.
 
10 oktober 2018 - Mounir Samuel 
 
 
 
 
toespraak
orde van dienst
30 Sep 2018
Genesis 21:1-21
Alex van Heusden
Driestromenland (1/5)
‘Abrahamitische religies’ worden ze wel genoemd, Jodendom, christendom en islam. Ze hebben in Abraham een gemeenschappelijke oorsprong, die drie van Driestromenland, ze zijn aan elkaar verwant, familie als het ware, zusjes of broertjes of neefjes - Kwik, Kwek en Kwak. Maar zo eenvoudig ligt het niet, ze zijn alle drie geboren uit complexe historische processen vol conflicten en veel vergoten bloed.
orde van dienst
toespraak
deNes Strangelove