Deze website maakt gebruik van cookies.
Om het gebruiksgemak van onze website te verbeteren maakt de website van de Ekklesia Amsterdam gebruik van Google Analytics. Google verzamelt gegevens, ook buiten de website van de Ekklesia Amsterdam. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hier toestemming voor.
Ik heb het
gelezen

Prekenarchief

Zoek in het prekenarchief:
Pagina: 1 | 2 | 3 | 4 | volgende | 509 items

28 Jul 2019
Matteus 7:15-29
Alex van Ligten
Midzomerdienst
Als je gehoord hebt van vergeving, verzoening, genade, dan hoeft jou niet nog eens bevolen te worden waar jij je aan te houden hebt. Je zult die woorden als vanzelf vorm en uitdrukking geven in je levenswijze
16 Jun 2019
diverse passages uit poezie en proza
Liturgisch team
Zomer aan zee
09 Jun 2019
Ruth 1:1-19.22
Alex van Heusden
Sjavoe'ot en Pinksteren - Ruth en Naomi
Het is wel getypeerd als een idylle, het boekje Ruth - maar of dat juist is? Het is een verhaal van harde strijd om het bestaan, van overleven, van levensrecht en levensplicht, en zo van ‘vriendschap’ en ‘genade’ - sleutelwoorden in het boekje Ruth. Vriendschap en genade ook in de zin van: elkaar ruimte laten, een ander niet voor je eigen karretje spannen.
 
orde van dienst
toespraak
02 Jun 2019
Ester 5: 1-8
Mirjam Rigterink
Ester
Wie kent niet dat knagende rotgevoel dat je het hebt laten lopen. Het gevoel dat je iets ongezegd hebt gelaten wat gezegd had moeten worden. Ik denk dat het verhaal van Ester wil zeggen: natuurlijk is er zoiets als het juiste moment afwachten. Maar er moet ook een moment komen van de kaarten op tafel. En onderschat de impact daarvan niet: het kan alles omkeren.
orde van dienst
toespraak
26 Mei 2019
Handelingen 27:14-20.39-40; 28:1-2.7-10
Geeske Hovingh
Fort Europa of Hotel Europa?
Wat kan er gebeuren als mensen op een waardige manier worden behandeld – niet als een tsunami van gevaarlijke profiteurs, niet als bedreiging van de eigen identiteit, maar als mensen die misschien wel talenten in huis hebben? En als die talenten de ruimte krijgen, mensen zich kunnen ontwikkelen, dan heeft dat een letterlijk helende werking voor een samenleving.
orde van dienst
toespraak
19 Mei 2019
1 Samuel 15: 1-11
Bettine Siertsema
Vijandschap
Elisa leert ons een stapje terug te doen van onze boosheid en verontwaardiging (hoe terecht die ook mogen zijn), ons niet te wentelen in ons eigen gelijk, en de tegenstander in de eerste plaats als mens zien, als iemand met dezelfde behoeftes en verlangens als wijzelf.
toespraak
orde van dienst
12 Mei 2019
Lukas 18:1-8
Janneke Stegeman
Moeilijke vrijheid
Vrijheid vormgeven vraagt dat je je inleeft in het verhaal van een ander, dat je dat in de ogen durft te zien. Iedere keer als je denkt: ‘Mag je dat nu ook al niet meer zeggen?’, of: ‘Is dat geen slachtoffergedrag?’ – op dát moment heb je een kans om iets te leren over je eigen privileges en positie. Vrijheid vormgeven vraagt ook dat we durven te kijken naar de manieren waarop we onszelf gevangenzetten. Hoe we dat geheel vrijwillig doen, omdat het veiliger en eenvoudiger voelt. Maar daarbuiten is het leven.
orde van dienst
toespraak
05 Mei 2019
Prediker 1:1-5.8-10.22-23
Colet van der Ven
Ja tegen het leven
Wat betekent het? Ja zeggen tegen het leven? Is dat het leven be-amen? Amen, het zij zo, zeggen tegen het leven? Het leven van een bevestiging voorzien? Maar aan welke voorwaarden moet een leven voldoen om het te kunnen beamen? Of moet het léven niet daaraan voldoen, maar wij zelf?
orde van dienst
toespraak
28 Apr 2019
Johannes 20:19-31
Alex van Ligten
Moeilijke vrijheid
De veelheid van karretjes waarvoor de vrijheid wordt gespannen, bemoeilijkt de vrijheid. Want die karretjes botsen. De vrijheid van de projectontwikkelaar botst met die van de natuurliefhebber. De vrijheid van ondernemen botst, zeker in de arme landen, met de vrijheid die in de verklaring van de rechten van de mens aan ieder mens wordt toegekend.
orde van dienst
toespraak
21 Apr 2019
Genesis 2: 7-8
Mirjam Rigterink
Een stad van bomen als een tuin
Genesis vertelt dat we medescheppers zijn, beeld en gelijkenis van een tuinman. Dus er moet geschoffeld en gezaaid voor die nieuwe wereld. Maar dat is niet het hele verhaal. Je breekt en je zaait, maar je hebt het niet in de hand en we weten lang niet altijd of we wel op de goede weg zitten. Ge moet het eenzaam laten, dichtte Ida Gerhardt over zaad in de aarde. Soms is dat wat er op zit, vrees ik. Al betekent dat niet: gemakkelijk achterover leunen in je tuinstoel…
orde van dienst
toespraak
deNes Strangelove