Deze website maakt gebruik van cookies.
Om het gebruiksgemak van onze website te verbeteren maakt de website van de Ekklesia Amsterdam gebruik van Google Analytics. Google verzamelt gegevens, ook buiten de website van de Ekklesia Amsterdam. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hier toestemming voor.
Ik heb het
gelezen

Driestromenland

Driestromenland
In het najaar van 2016 was Driestromenland een leerhuis van vier bijeenkomsten in De Nieuwe Liefde. Over de drie zogeheten ‘abrahamitische’ religies, in de periode 325-929. Met dertig deelnemers was het vol, terwijl er nog mensen genoeg waren die graag hadden meegedaan.
Daarom zullen er in het voorjaar van 2018 twee reeksen van elk vier bijeenkomsten plaatsvinden:
  • Driestromenland 325-929: een reprise van de reeks in 2016. In het jaar 325 vond het concilie van Nicaea plaats, een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van het vroege christendom. In het jaar 929 werd het kalifaat van Córdoba gesticht.
  • Driestromenland 929-1219: vervolg op de eerste reeks. In het jaar 1219, ten tijde van de kruistochten, vindt er een ontmoeting plaats tussen Franciscus van Assisi en sultan al-Kamil van Egypte.
 
Driestromenland. Waarom zouden we dat doen - ons hierin verdiepen? Omdat het nodig is. Wat wij nodig hebben, is historische bewustwording en kennis van de geschiedenis. Om tot begrip te komen, om angst en vooroordelen te bestrijden.
 
In Spanje en Portugal, bekend als al-Andalus, kwam tussen 750 en 1250 een islamitische beschaving tot bloei, die in hoge mate gekenmerkt werd door tolerantie en openheid jegens andersdenkenden, met name Joden en christenen. In steden als Córdoba, Granada en Toledo leefden moslims, Joden en christenen samen alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Weliswaar hadden Joden en christenen de formele status van djimmi, tweederangsburgers, wat onder andere inhield dat zij extra belastingen moesten betalen, maar als ‘volkeren van het boek’ ondervonden zij groot respect en konden zij maatschappelijk aanzien verwerven. Córdoba was toen de grootste stad in Europa en het kloppend hart van een uitgestrekt islamitisch rijk. Het was een bloeitijd voor dichters, artsen, filosofen, bouwmeesters en astronomen. Joden en christenen deden volop mee. Een geschiedenis als een parabel voor wat misschien ooit weer mogelijk is.
 
Beide reeksen zullen plaatsvinden in de Rode Hoed. De data zijn nog niet bekend. Mocht u interesse hebben in een van de twee reeksen of in beide, dan kunt u mij dit laten weten:
 
 
 
deNes Strangelove