Deze website maakt gebruik van cookies.
Om het gebruiksgemak van onze website te verbeteren maakt de website van de Ekklesia Amsterdam gebruik van Google Analytics. Google verzamelt gegevens, ook buiten de website van de Ekklesia Amsterdam. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hier toestemming voor.
Ik heb het
gelezen

Driestromenland - over Joden, christenen en moslims

Driestromenland
Driestromenland. Waarom zouden we dat doen - ons hierin verdiepen? Omdat het nodig is. Wat wij nodig hebben, is historische bewustwording en kennis van de geschiedenis. Om tot begrip te komen, om angst en vooroordelen te bestrijden.
 
In Spanje en Portugal, bekend als al-Andalus, kwam tussen 750 en 1250 een islamitische beschaving tot bloei, die in hoge mate gekenmerkt werd door tolerantie en openheid jegens andersdenkenden, met name Joden en christenen. In steden als Córdoba, Granada en Toledo leefden moslims, Joden en christenen samen alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Weliswaar hadden Joden en christenen de formele status van djimmi, tweederangsburgers, wat onder andere inhield dat zij extra belastingen moesten betalen, maar als ‘volkeren van het boek’ ondervonden zij groot respect en konden zij maatschappelijk aanzien verwerven. Córdoba was toen de grootste stad in Europa en het kloppend hart van een uitgestrekt islamitisch rijk. Het was een bloeitijd voor dichters, artsen, filosofen, bouwmeesters en astronomen. Joden en christenen deden volop mee. Een geschiedenis als een parabel voor wat misschien ooit weer mogelijk is.
 
In twee reeksen van vier bijeenkomsten verdiepen we ons in deze geschiedenis onder leiding van Alex van Heusden. 
  • Driestromenland 325-929: een reprise van de reeks in 2016. In het jaar 325 vond het concilie van Nicaea plaats, een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van het vroege christendom. In het jaar 929 werd het kalifaat van Córdoba gesticht.
  • Driestromenland 929-1219: vervolg op de eerste reeks. In het jaar 1219, ten tijde van de kruistochten, vindt er een ontmoeting plaats tussen Franciscus van Assisi en sultan al-Kamil van Egypte.
Data eerste reeks: 12, 19, 26 februari en 5 maart.
Data tweede reeks: 19, 26 maart en 9, 16 april.
Plaats: pastorie Dominicuskerk, Spuistraat 12 (bel pastorie)
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Passe-partout voor één reeks € 70 voor twee reeksen € 140
Cursusgeld voldoen op rekening NL50 TRIO 0338 8111 17 t.n.v. Stichting Ekklesia Leerhuis Amsterdam.
 
Opgave vóór 8 februari via e-mail: leerhuis@denieuweliefde.com
 
 
 
 
deNes Strangelove