Deze website maakt gebruik van cookies.
Om het gebruiksgemak van onze website te verbeteren maakt de website van de Ekklesia Amsterdam gebruik van Google Analytics. Google verzamelt gegevens, ook buiten de website van de Ekklesia Amsterdam. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hier toestemming voor.
Ik heb het
gelezen

Kees Kok

Cornelis Kok (1948) deed Gymnasium-α aan het kleinseminarie Hageveld in Heemstede en studeerde daarna theologie aan de toenmalige Katholieke Theologische Hogeschool van Amsterdam. Tijdens zijn studie was hij twee jaar dirigent van het jongerenkoor van de Martelaren van Gorcum in Amsterdam en tien jaar van het koor van de Lucaskerk in Amsterdam-Osdorp. In 1980 studeerde hij af op Liturgie tussen wal en schip. Over de officieel-kerkelijke liturgievernieuwing na Vaticanum II. Direct daarna kwam hij in dienst bij Stichting Leerhuis & Liturgie, eerst als studiesecretaris en van 2002 tot 2011 als directeur. Sindsdien coördineert hij in het Nieuwe Liefde Leerhuis projecten op het gebied van leerhuis en liturgi(sch)e (muziek).

In de loop der jaren heeft hij talloze lieddagen en liturgische workshops georganiseerd - sinds 1980 ruim honderdvijftig – in Nederland en de Duitstalige landen. In samenwerking met Birgitta Kasper-Heuermann en Annette Rothenberg-Joerges werkt hij aan de Duitse vertaling van het repertoire van de Ekklesia Amsterdam (zie ook www.huuboosterhuis.de). Kees Kok is lid van het liturgisch team van de Ekklesia en was tot 1995 redacteur van Werkschrift, van 1995 tot 2011 van Roodkoper en van 2011 tot 2014 van Nieuwe Liefde magazine. Sinds de oprichting in 1996 is hij eindredacteur van de Ekklesia Maandbrief (voorheen Maandbrief voor Leerhuis & Liturgie).

In deze periodieken verschenen artikelen van zijn hand over theologie en theologen (onder anderen Eugen Drewermann en Harry Kuitert), liturgie en kerkmuziek, recente kerkgeschiedenis, de islam en uiteenlopende politieke onderwerpen. Daarnaast schreef hij diverse boeken: De vleugels van een lied. Over de liturgische poëzie van Huub Oosterhuis, Ambo, Baarn 1990; Licht dat aanblijft, Kok, Kampen 1990 en De kunst van de liturgie, Gooi & Sticht, Kampen 2004. Ook vertaalde hij werk van de Duitse dichteres Hilde Domin, gepubliceerd als Abel sta op, Skandalon 2013; en van de Duitse theoloog Alex Stock, gepubliceerd onder de titel Ik sta voor U. Over de poëtische theologie van Huub Oosterhuis, Kok 2013.
Ook werkte hij mee aan enkele werkboeken voor de liturgie: materiaal voor liturgie en prediking, ontstaan in de Ekklesia Amsterdam: Vasten en opstaan en Messiaans verlangen.

Kees Kok is getrouwd en heeft drie kinderen en vijf kleinkinderen.
deNes Strangelove